Заплатите на IT специалистите у нас са в изключително широки граници,

...
Заплатите на IT специалистите у нас са в изключително широки граници,
Коментари Харесай

Българските фирми готови да плащат до 20 000 лв. месечно за IT специалисти

Заплатите на IT специалистите у нас са в извънредно необятни граници, демонстрират данните от обявите в уебсайт, благосъстоятелност на компанията DEV.BG. Възнагражденията в него варират от 800 лв. до 20 000 лв.. Разликата се дължи на другите равнища на експертите - от такива без опит, до ръководители на екипи, както и на разнообразието от подсегменти в сектора, разясняват от компанията.

За пръв път DEV.BG разгласява агрегирани данни за равнищата на заплащане в бранша, които са изчислени на база оповестените работни позиции със заплата. Проучването отразява равнищата на възнаграждение през 2023 година и единствено по оповестени от фирмите действително отворени позиции. Посочените суми са чисти в лв. към октомври 2023 година, т.е. при смяна на оптималния застрахователен предел тези стойности подлежат на промени.

Наблюденията на DEV.BG сочат, че от време на време фирмите, чиито разгласи съдържат информация за възнаграждението, са и тези, които оферират по-високи заплати. Това значи, че междинните стойности в изследването може да са по-високи от действителните междинни стойности на възнаграждение в сектора. Освен това към момента дребен брой работодатели (под 10 на сто) показват равнищата на възнаграждение в обявите си, заради което DEV.BG не разгласява информация за някои функции, технологии и равнища на опит, за които е налице по-малък размер данни.

Трябва да се подчертае още, че при над 90 на 100 от позициите с оповестено заплащане, заплатите са показани не като точна сума, а като диапазон - най-ниско и най-високо допустимо заплащане за съответната позиция. Затова и данните са показани като приблизително аритметично и като медиана.

Данните демонстрират, че засилващото се търсене и лимитирано предложение на DevOps експерти е отразено и в равнищата на възнаграждение. Сред водещите подсегменти по мярка на чистата заплата, съгласно данните на DEV.BG, влизат Mobile development (7000 - 10 000 лева за Senior level с 5+ години опит) и C/C++/Embedded функциите (6000 - 11 000 лева за Senior level с над пет години опит).

При експертите без опит диапазонът на заплатите е доста необятен - най-ниското равнище на оповестена заплата е 800 лв., а най-високото е 6000 лв.. Въпреки че тази разлика звучи впечатляващо, от DEV.BG позволяват, че най-ниската сума е предложение на компания с нетехнологична съществена сфера на активност, която не познава пазара и търси ИТ експерт за пръв път. Тази в горно равнище на диапазона на възнаграждение от 6000 лева пък е евентуално да включва условия, които човек без опит действително не може да покрие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР